Termékeink

Gyakori kérdések

Gyakori kérdések-válaszok a teszt használatával kapcsolatosan

Kérdés: "A terhességi teszt pozitív eredményt adott, majd ugyanilyen teszttel megismételve a vizsgálatot pár nap múlva negatív eredményt kaptam."
 
Válasz: a teszt rendkívül érzékeny* (MEDI-LAB-, és MEDI-PREG teszt 25 IU/l hCG**), ezért előfordul, hogy a statisztikailag ki nem mutatható terhesség elhalások következtében a hCG nevű hormon a petesejt beágyazódását követően rövid időre éri csak el az érzékenységi határt, a terhesség elhalását követően azonban lassan visszaáll a beágyazódást megelőző szintre. Az ilyen nagyon korai terhesség elhalások oka pl. erős fizikai munka, sportolás, stressz, egyéb megbetegedés stb. Ezért javasoljuk, hogy a vizsgálatot megerősítés céljából kb. 48-72 óra múlva érdemes újra elvégezni. Nem várt eredmény esetén a megfelelő laboratóriumi gyakorlat szintén: újra mintát venni és megvizsgálni további 48 óra elteltével.
*érzékeny: legalacsonyabb koncentráció, amit a teszt a vizeletből kimutat
**hCG: humán gonatropin hormon
 
Kérdés: "a teszten kiértékeléskor egy csík sem látható, pedig legalább egynek (negatív) meg kell jelennie".
 
Válasz: a tesztet ilyenkor meg kell ismételni, a teszt érvénytelen. Amit magunk tehetünk meg a vizsgálat legeredményesebb elvégzéséhez: érdemes figyelmet fordítani a teszt tárolására. A teszt nem fagyhat meg, tehát ne felejtsük a megvásárolt tesztet a téli hónapokban pl. az autóban. Ha a teszt magas hőmérsékletnek, pl. 30 °C felett van kitéve (napon, autóba zárva, stb.), az szintén növelheti annak esélyét, hogy a teszt eredménytelen lesz. Kihangsúlyozandó: ez minden, hasonló, un. immunokromatográfiás elven működő és megvásárolható egyéb tesztre is igaz, mint pl. vizeletsugaras-, és terhesteszt csíkok, ovulációs-, PSA-gyorstesztek, stb.
 
Kérdés: "Hogyan lehet ugyanazon a napon egyik teszttel negatív, a másik teszttel pedig pozitív eredményt kapni?"
 
Válasz: előfordulhat különböző típusú gyorstesztekkel, de csak rövid időszak (pl. aznap) alatt, egymást követő vizsgálatok esetében. A korai terhesség kimutatására több féle érzékenységű tesztet alkalmaznak. MEDI-LAB-, illetve MEDI-PREG terhességi tesztek érzékenysége 25 IU/l hCG, míg létezik olyan laboratóriumi teszt, amelynek érzékenysége akár 200 IU/l hCG. Minél kisebb ez a szám, annál érzékenyebb a teszt. A laboratórium maga dönti el, -hogy milyen (25-200 IU/l hCG közötti) érzékenységű teszttel végzi el a vizsgálatokat, ezért ritkán előfordulhat, hogy rövid időn belül egymást követő, különböző érzékenységű teszttel eltérő eredményt kapunk.
Ugyanazon teszttel megismételt, de eltérő eredmény esetére is lehet példa: a reggeli vizeletvizsgálatot esetleg újabb követi a nap folyamán, és a reggeli pozitív eredményt egy negatív követi. A magyarázat, hogy sok, érzékeny teszt használata esetén nem szükséges a reggeli első vizelet használata (a MEDI-LAB terhességi tesztnél sem), az bármely napszakban elvégezhető. De tudnunk kell, hogy a reggeli első vizeletben a legnagyobb a hCG koncentrációja! Ezért aki a legkorábban kíván megbizonyosodni a terhesség fennállásáról, az ezen tényt vegye figyelembe. Így előfordulhat, hogy a reggeli első vizsgálatot követően a délelőtt megismételt vizsgálat még hozhat negatív eredményt, de a következő 1-2 nap elmúltával (minthogy rohamosan nő a hCG koncentráció a vizeletben) már az aznap megismételt